Zwem Vereniging Zoetermeer

Informatie zwemles


Met veel plezier staan onze vrijwilligers iedere week langs de rand van het zwembad om u of uw kind te leren zwemmen. 
Veel vrijwilligers zijn net als u bij onze vereniging begonnen als zwemmer of ouder. Vandaag de dag staan ze als betrokken, enthousiaste en gediplomeerde zwemleiders voor u klaar. Ze willen graag het verenigingsgevoel van Z.V.Z. met u en uw kinderen delen.
Naast het zwemmen biedt Z.V.Z. namelijk een uniek verenigingsgevoel, dat naast de zwemactiviteiten ook gedeeld wordt tijdens uitjes en evenementen van onze Jeugdcommissie.

Inschrijven
U kunt zich hier inschrijven of op zaterdagochtend (9.00-13.00 uur) in zwembad de Veur.

-  Inschrijven kan wanneer uw kind de leeftijd van vier jaar heeft bereikt.
-  Uw kind wordt opgeroepen vanaf de leeftijd van 4,5 jaar.
-  Als u een keer wilt meekijken tijdens onze zwemlessen of  heeft u vragen, dan bent u op zaterdagochtend van harte welkom in
   zwembad ‘de Veur’ (9.00-13.00 uur).
-  Voor de zwemlessen op zaterdag is op dit moment een wachtlijst.

Is er een plek beschikbaar dan ontvangt u van ons een uitnodiging.
Voor informatie over de wachtlijst kunt u mailen naar .
Informatie over de contributie kunt u hier vinden.

Kinderen die bij een andere vereniging/ organisatie zwemmen kunnen overstappen naar Z.V.Z.
Na de inschrijving wordt in een proefles bekeken in welke groep en op welk tijdstip uw kind kan gaan zwemmen.
Als uw kind al in het bezit is van een zwemdiploma wordt hij/zij ingedeeld in een bestaande groep en zal samen met u worden gekeken naar een passend tijdstip, waarop uw kind kan starten.

Hoe werken wij:
Alle kinderen starten, bij Z.V.Z., net als op school in groepen (c.a. 10 kinderen).
Spelenderwijs laten we ze wennen aan het water en met de zwembewegingen.
Tijdens de zwemlessen maken we gebruik van hulpmiddelen, niet van drijfmiddelen.
Dit betekent dat we de kinderen eerst zelf leren drijven en daarna de zwemslagen aanleren.
In de ondersteuning gebruiken we hiervoor buizen, een kurk of blokjes. De kinderen zwemmen niet standaard met deze hulpmiddelen.
Juist omdat we het erg belangrijk vinden dat de kinderen snel gebruik gaan maken van hun eigen drijfvaardigheid.

In het 60 cm bad leggen we de basis voor de drijfvaardigheid en de zwemslagen.

Hebben ze de drijfvaardigheid en de zwemslagen  goed onder de knie dan schuiven we door naar het  1.10 cm bad 
In het 1.10 cm bad  zal verder gewerkt worden aan de zwemslagen en worden ook uitstapjes gemaakt naar het diepe bad.
In dit bad is meer aandacht voor het verfijnen van de zwemslagen en het vergroten van hun uithoudingsvermogen. 
Daarnaast oefenen we met grotere afstanden en gaan we in het diepe bad wennen aan de diepte van het bad. 

Wanneer uw kind alle zwemslagen beheerst en twee banen achter elkaar kan zwemmen in het diepe bad, zal hij/ zij de volledige overstap maken naar de A-groep in het diepe bad.

De kinderen starten in groepen van c.a. 10- 12 leerlingen.
Dit omdat kinderen elkaar met hun enthousiasme voor zwemmen kunnen stimuleren. Plezier in zwemmen is aanstekelijk en de kinderen kunnen zowel van de lesgevers als van de groepsgenootjes leren.
Wij streven naar 2 á 3 lesgevers per groep. Wij vinden het belangrijk met meerdere lesgevers te staan om de veiligheid van de kinderen te borgen, tijdens deze belangrijke fase in het aanleren van het zwemmen. 

A-, B- en C-diploma
Iedere les stelt de lesgever twee zwemdoelen centraal die aansluiten bij de diploma-eisen van ENVOZ.
Het vergroten van de zwemvaardigheid staat hierbij ieder diploma opnieuw centraal.
Als u kind het zwem-ABC in zijn geheel heeft behaald kunnen wij met een gerust hart zeggen dat uw kind voldoende zwemvaardig is om zich in onverwachtste watersituaties te kunnen redden.

Zwemvaardigheden
Na het behalen van het zwem-ABC kan je ervoor kiezen om verder te gaan met zwemmen en de zwemvaardigheidsdiploma’s (1, 2 en 3) te behalen.
Wij merken dat er op dit moment veel interesse is voor de zwemvaardigheidslessen en het hierbij komende zwemplezier. Tijdens de lessen staat een verdieping van de eerder aangeleerde zwemvaardigheden centraal, met een nieuw element van survival. Ook komen er verschillende elementen van andere watersporten aan bod, zoals: waterpolo, wedstrijdzwemmen en de survival- en snorkelpakketten.

Pakketten
Survival is het onderdeel waarbij je geleerd wordt hoe je jezelf kan redden in onverwachte situaties in het water. Wat moet je doen als je bootje omslaat en je komt eronder? Hoe maak je een drijfmiddel van de kleding die je aan hebt? Hoe voelt het om te zwemmen als je niets kan zien? Hoe zwem je op de beste manier tussen en onder wrakstukken door naar de kant? Daarnaast wordt je ook geleerd hoe je op een veilige manier een ander kan helpen die in het water in de problemen is. Waar kies je voor; een redding vanaf de kant met een redklos of ga je te water om de drenkeling te vervoeren?
In de les zwemmen we veel onder water; op de buik en de rug, onder matten, door hoepels en door gaten, ziend en geblindeerd. We duiken ringen op of de pop. Het lijkt alleen maar spelen, maar het is best zwaar, omdat je elke les met kleding aan zwemt. Sleutelwoorden bij het survivalpakket zijn: zelfredzaamheid, veiligheid, voorkomen van onveilige situaties en het leren inschatten van situaties en het maken van keuzes.
Om je stickerdiploma survival te behalen, moet je examen doen voor 3 diploma’s: level 1, 2 en 3. Heb je ze alle 3 behaald, dan bezit je over alle vaardigheden die binnen dit pakket worden
aangeboden.

Snorkelen is een onderdeel waarbij je geleerd wordt hoe je jezelf onderwater kan redden en je maakt kennis met de beginselen van het duiken. Wat moet je doen als je aan het snorkelen bent en er vaart een boot boven je? Wat doe je als je bril beslaat (onder water)? Hoe zwem je samen met één luchtpijp? Sleutelwoorden bij het snorkelpakket zijn: zelfredzaamheid, veiligheid, voorkomen van onveilige situaties en het kennismaken met de duiksport.
Om je stickerdiploma snorkelen te behalen, moet je examen doen voor 3 stickers: level 1, level 2 en level 3. Heb je ze alle 3, dan is je diploma compleet.

 

Diploma’s
Drie keer per zwemseizoen is er groot feest bij Z.V.Z. en zwemmen er vele zwemmers af voor hun diploma. Aan het diplomazwemmen gaan verschillende testmomenten vooraf, tijdens deze testmomenten moeten de kinderen hun zwemvaardigheid  met en zonder (extra) kleding tonen.

Bij Z.V.Z. zijn al de zwemdiploma’s die je kunt behalen gecertificeerd door ENVOZ, waardoor uw kind een internationaal erkend diploma ontvangt.

De diploma-eisen vindt u hier.

                  

 

Lesrooster 
 Vrijdag (alleen beschikbaar voor gevorderde zwemmers)  18:15 - 19:00 uur   Aquapark 't Keerpunt 
 Zaterdag (Zwem ABC, Zwemvaardigheid 1,2 en 3, Snorkelen en Survival zwemmen)    09:00 - 13:00 uur  De Veur

 

Inschrijven kunt u via de website

Voor meer informatie mail de

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 


Ogenblik a.u.b. ...